Főoldal Rólunk Ultrahang Szülészet Nőgyógyászat Kapcsolat
Myoma Inkontinencia Hycosy vizsgálat Down-kór Jó tudni Galéria

A Down-kór szűrése

A kromoszóma rendellenességek közül leggyakrabban a Down-kór fordul elő (kockázat nagymértékben függ az anya és apai életkorától), amely a 21. testi kromoszóma többletére vezethető vissza, jellemző küllemmel járó értelmi fogyatékosságot okoz.

A Down-kór - a többi kromoszóma rendellenességhez hasonlóan, diagnózisa csak a magzat kromoszóma vizsgálatával állapítható meg. Ezeket a vizsgálatokat (magzatvíz mintavétel, chorionboholy mintavétel) invazív beavatkozásnak hívjuk, kockázattal járhatnak (~1%), ezért indokolt esetben, az anya beleegyezésével célszerű végezni.

Az un. szűrővizsgálatok nem alkalmasak a rendellenesség 100%-os kimutatására, de több vizsgálóeljárás kombinációjával viszonylag jó eséllyel kiszűrhető az adott betegséget, jelen esetben a Down-szindróma.
A várandósok teljes körében elvégezendő szűrővizsgálattal a várandós életkora mellett számba vett, anyai vérben és ultrahanggal vizsgálható jelzők (markerek) segítségével a kockázat-meghatározás nagymértékben pontosítható a konkrét terhességre vonatkozóan. Ezek a módszerek nem alkalmasak diagnózis felállítására, csupán a Down szindróma előfordulásának valószínűségére lehet belőlük következtetni, viszont segítségével az iránymutatás sokkal alaposabb lehet a magzati kromoszómavizsgálat elvégeztetésével kapcsolatos döntés meghozatalára.

Jelenleg hazánkban a Down-kór biokémiai vizsgálatokkal kiegészített szűrése nem része a kötelezően elvégzendő várondós gondozási protokollnak. Hasonlóan a többi európai országhoz, Magyarországon is egyre több egészségügyi intézményben válnak elérhetővé a nagyhatékonyságú szűrővizsgálati módszerek.


Med4You
Szülészeti, nőgyógyászati és ultrahang magánrendelő
1073 Budapest, Erzsébet körút 51. mfsz. 4.


Oldal elejére

Webdesign - Szenyán Ildikó 2009