Főoldal Rólunk Ultrahang Szülészet Nőgyógyászat Kapcsolat
Myoma Inkontinencia Hycosy vizsgálat Down-kór Jó tudni Galéria

Vizelettartási zavarok

Élettani körülmények között vizeletürítés kapcsán rendszeres időközönként akaratlagosan teljesen ki tudjuk üríteni a húgyhólyagot. Ezt a folyamatot bonyolult szabályozó mechanizmus irányítja, így nem ritkák a különböző zavarok, amelyek rendkívül kellemetlenek lehetnek, megkeserítve a mindennapos életet.

Az akaratunktól független vizeletürítést nevezzük inkontinenciának.

Nőknél sokkal gyakrabban fordul elő ez a tünet, mint férfiaknál. Mint említettük a vizeletvesztés igen bonyolult rendszer, ezért a panaszok és tünetek hátterében különböző kórokok állhatnak: a húgyhólyag záróizmának gyengesége, a hólyag falában lévő izomzat fokozott aktivitása, gyógyszerek, fejlődési rendellenességek, sebészeti beavatkozások stb.

A betegség eredetének tisztázásában sokat segít a beteg panaszainak meghallgatása, betegségeinek és gyógyszereinek ismerete, fizikális vizsgálat és végezetül laboratóriumi és műszeres vizsgálatok. Ezeket a vizsgálatokat részben Nőgyógyász, részben Urológus végzi.

Amennyiben tisztázódott betegség eredete, módunkban áll választani a lehetséges kezelési módok közül. Ez lehet a medencefenék izmainak tréningje (intim torna), gyógyszeres kezelés, pesszáriumok, gyűrűk és műtét. A műtéti kezelés palettája az utóbbi években kiszélesedett, így jelenleg több hatékony sebészi kezelési módszer áll rendelkezésünkre.

Nem elhanyagolható a gyógyszeres kezelés szerepe sem, egyrészt a hormonhiány miatt sorvadt nyálkahártya ápolására, másrészt a túl aktív hólyagizomzat lazítására. Akár napi egyszeri gyógyszerbevitellel is eredményesen kezelhető az un. késztetéses inkontinencia típus.

Nagyon gyakori jelenség, hogy a vizeletvesztés oka összetett: egyrészt a hólyagnyak túlzott lazasága, másrészt a hólyagot kiürítő izomzat fokozott ingerlékenységei egyszerre áll a tünet hátterében. Ilyenkor a műtéten kívül tartós gyógyszeres kezelés is indokolt.

Összefoglalva, az inkontinencia nem szégyen vagy sorscsapás, amivel együtt kell élni, hanem betegség, aminek kezelésében mind több eredményt tudunk felmutatni. Panaszok esetén keresse fel bátran rendelésünket, segítségére leszünk a panaszok eredetének tisztázásában és a legoptimálisabb kezelési mód kiválasztásában!


Med4You
Szülészeti, nőgyógyászati és ultrahang magánrendelő
1073 Budapest, Erzsébet körút 51. mfsz. 4.


Oldal elejére

Webdesign - Szenyán Ildikó 2009