A szeméremtest higiéniája

A szeméremtest a női szervezet egyik legérzékenyebb része. A húgycsőnyílás, a hüvely és a végbélnyílás anatómiai közelsége, a vékony és érzékeny hámréteg és az érzékeny baktériumflóra miatt a terület tisztántartása különösen fontos és egyben kényes feladat. 
A szeméremtesten számos mirigy található, melyek váladéka a bőrfelszínre ürül. A hüvelyben egészséges nőben is termelődik váladék, melynek mennyisége és állaga egyes életszakaszokban és a menstruációs ciklus során változik. A hüvely váladéka a hüvelybemeneten át szintén a szeméremtestre ürül. Ezeknek a váladékoknak számos feladata van: védik a szeméremtest hámját a bőr puhítása, fertőtlenítése révén, feromonokat tartalmaznak, és biztosítják a hüvelybemenet síkosságát a szexuális aktus alkalmával.

Bőrünket baktériumok milliárdjai népesítik be, ezek alkotják bőrünk normál baktériumflóráját. Szerepük, hogy meggátolják a kórokozó baktériumok és gombák elszaporodását, ezáltal védjék egészségünket. A normál bőrflóra összetétele testrészenként változó, a szeméremtesten átmeneti jellegű, a hüvely, a bőr és a végbél baktériumflórája között van. Ennek az összetett és sérülékeny egyensúlynak a fenntartása rendkívül fontos, előfeltétele az egészséges kültakarónak, és a jó közérzetnek.

A szeméremtest tisztántartása

Mivel mosakodjunk?

A szeméremtest tisztántartásához a legoptimálisabb a langyos, tiszta víz! Fontos, hogy ne használjunk illatosított szappant, tusfürdőt, fertőtlenítő hatású (különösen ne jódtartalmú) készítményeket, mert ezek a vékony, érzékeny bőrt irritálhatják, a normál baktériumflórát károsíthatják. Manapság könnyen beszerezhetünk intim mosakodószappant. Az intim szappanok kémhatása savasabb az átlagos szappanokénál. Savasságukat általában a tejsavnak köszönhetik. Tejsavat termelnek a hüvelyben található Lactobacillusok is, ami fertőtlenítő hatású, így a kórokozókra kifejezetten káros, viszont a normál baktériumflórát nem károsítja. Az intim mosakodók használata az általános szappanokéhoz képest mindenképpen előnyösebb, azonban fontos tudni azt, hogy ezek is gyakran tartalmaznak különféle illat- és adalékanyagokat, melyek irritáló, allergizáló hatásúak lehetnek. Az érzékeny bőrűeknek a gyógyszertári mosakodó krém, vagy a tiszta víz használata javasolt.

Milyen gyakran?

Normál esetben elég naponta egyszer, menstruáció esetén, szexuális aktus, szülés után a gyermekágyban naponta többször is javasolt a szeméremtest mosása. 

Hogyan?

A nagyajkakat ujjainkkal széthúzva alaposan, de óvatosan mossuk meg a szeméremtestet. Mosdókesztyű, szivacs használata nem javasolt. Fürdés után pamuttörülközővel itassuk le a nedvességet, kerülve a túlzott dörzsölést. 
Minden hiedelemmel ellentétben a hüvelyt nem kell, sőt nem is javasolt mosni, átöblíteni, irrigálni, csak ha azt orvosa tanácsolja. Különböző illatszerek, dezodorok használata kerülendő.

Manapság a tisztálkodás gyakoriságát és a különböző szappanok, illatszerek használatát sokan túlzásba viszik. A médiában megjelenő reklámok is azt sugallják, hogy a szeméremtest és a hüvely is folyamatos tisztítást kíván, melyre különféle intim öblítő-mosó szerek a legalkalmasabbak. A túlzásba vitt tisztálkodás károsítja a normál baktériumflórát kiszárítja a bőrt és a nyálkahártyákat, melynek következtében sérülékennyé, gyulladttá és a fertőzésekkel szemben védtelenebbé válnak. Kialakulhat egy állandó, kellemetlen irritációérzés, bővebb váladéktermelés. A szeméremtesten és a hüvelyben kórokozó baktériumok, gombák telepedhetnek meg. A hüvelyfertőzés miatt a tisztálkodás még intenzívebbé válik, majd ha már ez sem segít, különféle krémeket, kúpokat kezdenek használni. 

Sok nő krónikus gyulladásérzés miatt keresi fel nőgyógyászát, aki a kiváltó okot nem ismerve, nem is kutatva, az aktuálisan fennálló fertőzést kezeli. Mivel a kiváltó ok, az állandó irritáció továbbra is fennáll, a panaszok a kezelés végével visszatérnek. A helyes módszer az aktuális fertőzés kezelését követően a normál baktériumflóra kialakulását elősegítő kezelés, és a folyamatos hüvelytisztítás elhagyása. Hüvelyfolyások esetén ezért javasolt, hogy történjen mikroszkópos hüvelyváladék vizsgálat, szükség esetén hüvelyváladék tenyésztés, gyógyszerérzékenység vizsgálat, vagy egyes baktériumok célzott kimutatása modern PCR vizsgálattal. Ezekre a vizsgálatokra rendelőnkben lehetőséget biztosítunk.