A terhesség megszakításáról

Tőle → rgazdi

Ideális esetben terhesség akkor következik be, amikor a pár ezt kívánja, a megszületendő utód felnevelésére felelősséggel felkészültek. Sajnos a terhességek jelentős százalékában ez ma nincs így. Magyarországon különösen magas a nem kívánt terhességek aránya: száz kiviselt terhességre az elmúlt években közel 80, míg tavaly több mint 60 terhesség megszakítás jutott. Ez a nyugat-európai országok hasonló adatainál háromszor-négyszer magasabb szám! Különösen kedvezőtlen, ha a terhesség megszakítás az első kiviselt terhesség előtt, fiatalkorban következik be.

A szülész-nőgyógyász társadalom nagy erőfeszítéseket tesz a kedvezőtlen adatok javítására: a gyermek nőgyógyászati szakrendelések, a korszerű fogamzásgátló tabletták és a sürgősségi fogamzásgátlás népszerűsítése, iskolai a felvilágosító előadások mind hozzájárultak a nem kívánt terhességek arányának csökkenéséhez. Az eredmények azonban még messze vannak a kívánatostól.

A havi vérzés kimaradása

Egy-egy menstruáció kimaradása előfordulhat teljesen egészséges nőkben is. Mégis, vérzéskimaradás esetén legelőször terhességre kell gyanakodni, egy-két nap türelmi idő után célszerű elvégezni egy terhességi tesztet. A patikákban, drogériákban kapható legolcsóbb tesztek is nagy biztonsággal igazolják vagy kizárják a korai terhességet. Kétséges eredmény esetén érdemes a tesztet néhány nap múlva ismételni, panaszok esetén mielőbb nőgyógyászhoz fordulni!

Az első nőgyógyászati vizsgálat során a terhesség helyzetének meghatározása a legfontosabb feladat. Ennek érdekében ultrahangvizsgálatot szoktunk végezni, mely során már a vérzés kimaradása után egy héttel ábrázolódik a méhen belül elhelyezkedő petezsák, a vérzéskimaradást követően két héttel már az embryo és szívműködése is látható.

Amennyiben az ultrahangvizsgálattal nem látható méhen belül terhesség, ugyanakkor a terhességi teszt pozitív, felmerül a méhen kívüli terhesség lehetősége, ami mindenképpen kórházi felvételt és további kivizsgálást indokol.

A nőgyógyászati vizsgálat után a terhes párjával együtt dönt a terhességről. Reményeink szerint a terhesség mindkettőjük számára örömhír lesz.

Amennyiben a terhesség kiviselését nem tudják vállalni, a törvényi rendelkezések keretein belül minden nő kérheti terhessége megszakítását a betöltött 12. hétig. (A terhesség korának számítása az utolsó mensturáció első napjától történik, amennyiben az ismeretlen, az ultrahangvizsgálat során mért adatok alapján számoljuk ki.) A beavatkozáshoz szükséges engedélyek, iratok beszerzése a nőgyógyászati vizsgálatot követően a Családvédelmi Szolgálatnál történik. Magyarországon a beavatkozás térítésköteles és a kérelem benyújtását követő 3 napos várakozási idő után végezhető el. Döntés meghozatalában mi is és a Családvédelmi Szolgálat munkatársai igyekszünk segítségére lenni, de a döntés felelősségét nem vehetjük át Öntől!

A terhesség megszakítás módszere

A beavatkozás lényege a terhes méh kiürítése, a beágyazódott terhesség magzati elemeinek és járulékos részeinek eltávolítása. A terhességmegszakítás hagyományos formája a kürettkanállal történő beavatkozás, napjainkban a lényegesen kevesebb veszéllyel járó vákuumszívásos módszert alkalmazzuk.  Még nem szült nőknél a méhszáj előtágításával igyekszünk elkerülni a méhszáj szerkezetének sérülését. Az előtágítás a méhszájba helyezett pálcika (Laminaria, Dilapan) segítségével történik, mely a nedvesség hatására lassan bedagad és így kíméletesen tágítja a méhszájat. A behatási idő néhány óra. Ennek elteltével rövid intravénás altatásban végezzük el a méh kiürítését.

A terhesség megszakítására gyógyszeres módszerrel Magyarországon és Európa legtöbb országában ma még nincs lehetőség. A vizsgált készítmények közül egymagában egyik sem alkalmas a terhesség befejezésére, több készítmény kombinált alkalmazása esetén is szükség lehet műszeres beavatkozásra, ugyanakkor fokozott az erős vérzés rizikója és általában kórházi megfigyeléshez kötik használatukat. 

A terhesség megszakítás lehetséges szövődményei

A terhesség megszakításnak lehetnek közvetlen szövődményei és később jelentkező negatív mellékhatásai. Az előfordulás gyakorisága alapján sorrendben a következőkkel lehet számolni: 

Kismedencei gyulladás 

A bakteriális eredetű gyulladás súlyossága széles határok között változhat. Korlátozódhat csupán a méh üregére, ugyanakkor kiterjedhet a kismedence összes szervére is (petevezetékek, petefészkek, belek). A gyulladást szinte mindig a hüvelyből feljutó baktériumok okozzák. A hüvely ugyanis nem steril szerv, mikroorganizmusok normál esetben is nagy számban mutathatók ki benne. A beavatkozás után nyitott méhszáj fertőzési kapu, rajta keresztül a kórokozók a méh üregébe, innen a hasüregbe juthatnak ahol gyulladás alakulhat ki. A fertőzés megelőzése érdekében célszerű a műtét előtt hüvelykezelést, kóros hüvelyváladék gyanúja esetén a műtét során prophylactikus (megelőző) antibiotikum kezelést alkalmazni.

A fertőzés első jelei 24 óra elteltével, legtöbbször néhány nap után jelentkeznek, hőemelkedés-láz, alhasi fájdalom, bűzös folyás formájában. Enyhe, menstruációhoz hasonló görcsölés a beavatkozás után szövődménymentes esetben is előfordul! Fertőzés-gyulladás gyanúja esetén mielőbb jelentkezzen vizsgálatra, mivel a későn, vagy nem kezelt gyulladás komoly következményekkel járhat. Ha a gyulladás látszólag gyógyul is, a kismedencében összenövések, hegesedések alakulhatnak ki, melyek később állandó, vagy visszatérő alhasi panaszokat, fájdalmat okozhatnak. A gyulladásos összenövések lezárhatják a petevezetőket, meddőséget okozva. Ha a letapadás nem teljes a megtermékenyülés létrejön, de a vándorlás akadályozott, méhen kívüli terhesség alakulhat ki.

Szövet visszamaradás (retentio)

A szövődménymentes terhesség megszakítások esetében a műtét után néhány napig, maximum 1 hétig tartó menstruációszerű vérzés jelentkezik. Bővebb, vagy elhúzódó vérvesztés visszamaradt szövetre utalhat. A visszamaradt szövet lehet terhességi szövet, vagy véralvadék, melynek veszélye a befertőződés. Amennyiben ultrahang vizsgálat során igazolódik a szöveti visszamaradás, gyógyszeres méhösszehúzó kezelés, ismételt altatással járó curettage (méh ismételt műszeres kiürítése), antibiotikum kezelés válhat szükségessé. (Fontos tudni, hogy a terhességi tesztek még egy héttel a sikeres terhességmegszakítást követően is pozitívak!) 

Sérülés

méhfal sérülése a terhesség megszakítás egyik lehetséges velejárója. Mivel a terhes méh állománya felpuhult, még a leggondosabb kezekben is átfúródhat az eszköz a méh falán, ami vérzéssel, esetleg a környező szervek sérülésével járhat. Ilyen esetekben a beavatkozás után mindenképpen hosszabb megfigyelésre van szükség, sok esetben a műtét sem kerülhető el. Ennek során has tükrözés, esetleg hasmetszés útján áttekintjük a hasűri szerveket, csillapítjuk a vérzést ellátjuk a sérüléseket. Szerencsére igen ritkán, de akár a méh eltávolítására is kényszerülhetünk.
A méhfal sérülésére hajlamosító tényezők a nagyobb terhességi kor, a többszörös korábbi terhesség megszakítás, a szabálytalan méhüreg, a méhen végzett korábbi műtét, leggyakrabban császármetszés. 

A méh nyálkahártyájának maradandó sérülése (Asherman syndroma)

Amennyiben a terhesség megszakítás, vagy a következményes gyulladás során a méhnyálkahártya teljes vastagságában sérül, problémás lehet a nyálkahártya regenerációja. A méh üregében összetapadások jöhetnek létre, akár a méh üregének jelentős része is eltűnhet. A probléma sajnos nem mindig orvosolható, akár meddőséget is okozhat.

Méhszájelégtelenség

Amennyiben a méhszáj szerkezete károsodik a terhességmegszakítás/megszakítások során egy következő és kívánt terhességben a méhszáj nem tud ellenállni a növekvő magzat fokozódó súlyának, kinyílik, a terhesség időnek előtte vetéléssel vagy koraszüléssel fejeződhet be. Előfordulása a ma alkalmazott módszerek mellett szerencsére rendkívül ritka.

A terhességmegszakítást bizonyos tünetek szövődménymentes esetben is kísérhetik. Az érzéstelenítéshez használt gyógyszerek okozhatnak enyhe utóhatást, fejfájást, émelygést, rövid ideig tartó alhasi görcsök lehetnek a műtét után közvetlenül, illetve alkalmanként a következő napon is. A beavatkozást mindig kíséri néhány napos színes folyás, és enyhe vérzés sem ritka. Terhességmegszakítást követően tampon használata nem ajánlott, helyette intimbetét használata javasoljuk! Mindezek a tünetek néhány nap, szerencsés esetben már másnapra megszűnnek. Amennyiben 1 hétnél tovább tart a pecsételő vérzés, vagy a vérzés mennyisége néhány nap elteltével nem mérséklődik, ha a fájdalom tartós, vagy fokozódik, ha láz, kellemetlen szagú folyás jelentkezik, mielőbb orvoshoz kell fordulni. A kezelés mielőbbi elindítása elengedhetetlen a késői károsodások megelőzésében.

A nem kívánatos testi hatások mellett nem ritka a lelki sérülés, melynek oka lehet a párkapcsolat válsága, a terhesség elvesztésével járó trauma, a beavatkozással kapcsolatos kellemetlen élmény, a szövődményektől való félelem. A gondos felkészítést, lelki támogatást ezért igen fontosnak tartjuk a terhességmegszakítások esetén is.

Magyarországon a fogamzásgátlók széles skálája, gyakorlatilag minden típusa elérhető. Ennek ellenére még mindig igen magas a terhesség megszakítások száma. Ennek egyik lehetséges magyarázata, hogy a nők nem, vagy nem eléggé ismerik azokat a veszélyeket, amelyek a művi vetélés szövődményei lehetnek, amelyeknek következményeként egészségüket komolyan kockáztatják.

A terhesség megszakítás semmiképpen sem tekinthető a családtervezés elfogadható módszerének. Célszerű tehát mindent megtenni elkerülésére. Akár rendszeres, akár alkalmi kapcsolat esetén ajánlott megbízható fogamzásgátlásról gondoskodni, melyről rendelőnkben részletes felvilágosítást kaphat. Amennyiben mégis védekezés nélküli együttlét történt, 72 órán belül alkalmazható az esemény utáni tabletta mely kb. 80%-os eséllyel akadályozza meg a nem kívánt terhességet. Ha mégis bekövetkezett a nem kívánt terhesség, törekedni kell annak mielőbbi felismerésére, hogy megszakítása – ha annak törvényes feltételei adottak – minél hamarabb megtörténjen.