Szülészet

A várandósgondozás (terhesgondozás) jelenlegi gyakorlata 

Az orvostudomány folyamatos fejlődése, a korszerű technikai eszközök széleskörű alkalmazása a várandósgondozás területén is számottevő változásokat eredményezett az elmúlt évtizedek során, ennek ellenére a várandósok gondozásának alapvető célja jelenleg is változatlan: az anyai és magzati morbiditás és mortalitás csökkentése. A várandósgondozás magába foglalja a várandós nő egészségének megőrzését és folyamatos nyomon követését, tanácsokkal történő ellátását, a magzat egészséges fejlődésének és megszületésének elősegítését, a veszélyeztetettség és a szövődmények megelőzését és korai felismerését, valamint az anyaságra történő felkészítést. 

A modern társadalom igénye a várandós nők és a magzatok egészségi állapotának megóvására, az egészséges utódok világra segítésére fokozatosan nő, így a terhesgondozás szakmai színvonalának, minőségének emelése és szinten tartása alapvető követelménye a modern szülészeti-nőgyógyászati gyakorlatnak.
A várandósgondozás változatlan célja mellett a gondozás szemléletmódjában azonban ma már több változás is megfigyelhető, ezek közül talán a legfontosabb az elsődleges megelőzés (primaer praeventio) – az egészséges életmód és környezet – jelentőségének felismerése, amely szerencsére egyre nagyobb hangsúlyt kap. 
A szemléletbeli változásokon kívül a várandósgondozás területén számos átalakulás is bekövetkezett, ami magában foglalja az anyai és magzati veszélyállapotok korai szűrésének és felismerésének, valamint a szövődményes terhességek kezelésének új szemléletmódját, és több korszerű vizsgálati eljárás és módszer gyakorlati alkalmazását (color Doppler ultrahangvizsgálat, a magzati szív ultrahangvizsgálat – echocardiographia, molekuláris genetikai vizsgálatok, stb.). 
A terhesgondozást irányító és végző szülész-nőgyógyász szakorvos mellett fontos szerepe van a családorvosnak és a védőnőnek is, akik között szoros munkakapcsolat áll fenn. A korszerű elveknek megfelelően egyre több speciális képzettségű szakember (speciális szakterületek szakemberei, szülésznő, dietetikus, szonográfus, szociális gondozó) is hozzájárul a várandósgondozás színvonalának fejlődéséhez.

A terhesgondozás szempontjából a várandósok 
három csoportba sorolhatók:

 1. Egészséges várandósok. Ebbe a csoportba azok a terhes nők sorolhatók, akik szövődménymentesen viselik ki terhességüket. A rendszeres terhesgondozás célja az esetleges anyai és magzati szövődmények időben történő felismerése.
 2. Veszélyeztetett („nagy kockázatú”) terhesek. Ebbe a csoportba azok a panaszmentes várandósok tartoznak, akiknél a fennálló anyai betegség vagy a szülészeti kórelőzmény miatt szövődmény kialakulásának fokozott a veszélye. A fokozott terhesgondozás elsődleges célja az egyes szövődmények prevenciója. A veszélyeztetett terhesek esetenként speciális szűrővizsgálatokban, és megelőző kezelésben részesülnek. Ez a csoport a terhespopulatio 20–30 %-t érinti.
 3. Patológiás terhesek. Szövődménnyel kísért terhességek, ahol a várandós és magzatának állapota folyamatos, időnként intenzív megfigyelést igényel

A várandósok többsége egészséges, ennek ellenére indokolt a terhesség rendszeres ellenőrzése és követése, hogy bármely anyai vagy magzati szövődmény idejekorán felismerésre kerüljön. A terhesség időtartamát három harmadra (trimester) osztjuk:

A terhességi kor kiszámítására a legelterjedtebb és legegyszerűbb módszer a Naegele-számítás: az utolsó havi vérzés 1. napjához 7 napot adva, majd abból 3 naptári hónapot levonva határozzuk meg a szülés várható időpontját. Fontos kiemelni, hogy számos esetben az utolsó havi vérzés időpontja nem meghatározott, vagy a ciklus szabálytalan, így a Naegel-számítás pontatlan lehet, annak korrigálását a az első trimesterben elvégzett ultrahang-szűrővizsgálat során mért biometriai mutatók alapján lehet elvégezni.A terhességi kor pontos megállapításának nélkülözhetetlen szerepe van a korrekt terhesgondozásban, mivel egyes vizsgálatok, szűrések terhességi korhoz kötöttek. 

Nézzen meg egy rövid kisfilmet a magzatfejlődésről a képre kattintva:

A terhesgondozás során végzendő ellenőrző vizsgálatok

A terhesség során végzendő ellenőrző vizsgálatokat jól kidolgozott protokoll alapján történnek, szövődménymentes terhesség esetén az alábbiak szerint indokolt végezni:

 • a 26-28. terhességi hétig havonta egy alkalommal,
 • a 28-34. terhességi hétig két-három hetente egy alkalommal,
 • a 35. terhességi héttől hetente egy alkalommal,
 • a számított terminus után naponta ambuláns ellenőrzés vagy kórházi felvétel tanácsos.

A fentiekben felsorolt ellenőrző vizsgálatokhoz tartoznak a vérnyomásmérés, a pulzusszámolás, a testsúlymérés, a vizelet fehérje-, genny-, nitrit-, cukortartalmának ellenőrzése, a várandóság fejlődésének követése külső vizsgálattal, a méh kontraktilitásának ellenőrzése, hüvelyi vizsgálattal a méhszáj záró képességének megvizsgálása, hüvelyváladék vizsgálat (nem feltétlenül indokolt minden ellenőrző vizsgálat során).

„A várandósgondozás célja a várandós nő egészségének megőrzése, a magzat egészséges fejlődésének és egészségesen történő megszületésének elősegítése, a veszélyeztetettség és a szövődmények megelőzése, illetve megfelelő időben történő felismerése, valamint a szülésre, a gyermek korai kötődésére, a szoptatásra és a csecsemő gondozásra való felkészítés.” (26/2014 EEMI rendelet a várandósgondozásról)

Egyik legfőbb feladatunknak tekintjük a nők fogamzás előtti felkészítését, várandósságuk személyre szabott nyomon követését és gondozásukat, ezért szövődménymentes várandóság esetén (un. alacsony rizikó) az alábbi vizsgálatokat javasoljuk:

 • Első megjelenés alkalmával 
  részletes kórelőzmény felvétel, rizikótényezők rögzítése és értékelése
  rizikóbesorolás (26/2014 EEMI rendelet a várandósgondozásról) 
 • nőgyógyászati vizsgálat (kolposzkópia, cytológia, hüvely váladék, bimanualis vizsgálat, mellvizsgálat)
 • “nulladik” ultrahang szűrés a terhesség méhen belüli és élő voltának igazolására
 • Tanácsadás
 • Beutalók:
  • Védőnő – gondozásba vétel
 • Belgyógyászati (Családorvosi) vizsgálatra (EKG)
 • Fogászati szűrés

11-13. hét 
I. ultrahang-szűrővizsgálat. 
Down-kór szűrése (kombinált teszt).

16. hét
Ellenőrző ultrahangvizsgálat és tanácsadás 
Teljes vérkép, AFP, HbsAg szűrés javasolt időpontja. A Négyes teszt (AFP, uE3, Free- ß-hCG, Inhibin-A) 15. vagy a 16. héten, de a terhesség 22. hetéig elvégezhető

18-20. hét
II. ultrahang-szűrővizsgálat

22. hét
Magzati szív-ultrahangvizsgálat
(speciális jártasággal bíró Gyermek- Kardiológus szakorvos végzi)

24-28. hét
Laborvizsgálat, cukorterhelés, sze. (Rh negativitás esetén) ellenanyag szűrés
Leletek birtokában konzultáció, tanácsadás, illetve 
Tájékozodó ultrahangvizsgálat (biometria, áramlásmérés)

28-30. hét
III. ultrahang-szűrővizsgálat

33. hét
Labor kontroll, lelettel konzultáció, tanácsadás. 
Ellenőrző ultrahangvizsgálat, lepényi és magzati keringésvizsgálat.

35. hét
GBS (B csoportú Streptococcus) szűrés, vizsgálat, CTG, 
Ellenőrző ultrahangvizsgálat, lepényi és magzati keringésvizsgálat. Tanácsadás.

35-40. hét
Hetente CTG-vizsgálat: ellenőrizzük a magzati szívműködést és azt regisztráljuk.

Laborvizsgálat, vércsoport és ellenanyagszűrés (36. hét)

40. hét
A 40. hét után a CTG vizsgálatok naponta kell, hogy kövessék egymást. Amennyiben a szülés a 41. hétig nem indul meg klinikai/kórházi felvétel javasolt.

Rh negativ várandósok esetén a terhesség folyamán több alkalommal szükséges az ellenanyag szűrés elvégzése.

Gyógyszerek (pl. antibiotikumok, fájdalom csillapítók) alkalmazását a várandóság folyamán minden esetben beszélje meg a kezelő orvosával.

Magas rizikójú várandósság esetén a megjelenés gyakoriságát a szükséges vizsgálatok elvégzését személyre szabottan javasoljuk.

Hasznos kapcsolódó információk:

Változások a várandóság alatt

Mozgás és várandósság

Táplálkozás terhesség alatt

8 dolog, amit tudnia kell a terhesség alatti szexről

Késői gyermekvállalás

A Down-kór szűrése

A születés nagy pillanata

Császármetszés

Családdá lett párok

Szülés után

Fogamzásgátlás szoptatás idején és később

A terhesség megszakításról

Kalkulátorok: terhességi, ovulációs, kalória

Igényes körülmények között, a legkorszerűbb berendezésekkel, 
és a legmagasabb színvonalú szolgáltatásokkal várjuk rendelőnkben.
Kérjen időpontot konzultációra, vizsgálatra!