Újdonság a méhnyakrák szűrésében

Tőle → rgazdi

Mint ismeretes, Magyarországon még mindig évi több mint 1000 nő betegszik meg invazív méhnyakrákban és, 400 nő hal meg egy olyan betegségben, amely szinte 100 százalékosan felismerhető még teljes kifejlődése előtt, és sikeresen gyógyítható.

A szomorú statisztika egyik nyilvánvaló oka az alacsony átszűrtség (aránylag kevés nő megy el méhnyak rák szűrésre), másik oka azonban a szűrésre alkalmazott citológiai vizsgálatok alacsony érzékenysége. A szűrés érzékenysége még a legjobb külföldi és magyar laborokban sem haladja meg a 70-80 százalékot, azaz a súlyos rákmegelőző állapotok 20-30 százaléka nem kerül felismerésre, mivel elhelyezkedésük miatt nem kerülnek a kenetbe a kóros területről származó sejtek, illetve egy kis részük nem kerül felismerésre a kenetből.

Az érzékenység javítására számos metodika létezik, ezeket régóta alkalmazzuk is. Elsősorban a minőségbiztosítás, a rescreening, illetve folyadék alapú citológiai módszerek ( LBC, liquid based cytology ) alkalmazása, ezek azonban csak néhány százalékkal javítják a hatékonyságot.

Két új molekuláris vizsgálati módszer segítségével javítható a szűrés hatékonysága:

A már elkészült és megvizsgált keneteken amennyiben kóros sejteket mutathatók ki, elvégezhetők olyan új immuncitokémiai vizsgálatok, amelyek megerősítik, illetve kizárják súlyos hámdiszplázia  jelenlétét (súlyos fokú hámelváltozás), ez az úgynevezett CINtec PLUS immuncitokémiai metodika ( p16, Ki-67 dual staining ), mely azonosítja a HPV fertőzés következtében már malignusan (rosszindulatúság irányban) átalakult sejteket. Segítségével az ASC esetek száma nagymértékben csökkenthető, szétválasztja a HSIL eseteket az ezeket utánzó reparációs folyamatoktól. Ez a módszer azonban csak a már levett kenetekben látott kóros sejtek elkülönítő kórismézésére alkalmas, elsődleges szűrésre nem megfelelő (a klasszikus méhnyakrák szűrés kiegészítésére, érzékenységének javítására alkalmas).

A legújabb szemlélet szerint valójában nem a kialakult betegséget kellene szűrnünk, hanem a betegség okozóját, a Humán Papilloma Vírus magas rizikójú (hrHPV) típusait kellene kimutatnunk a fertőzött páciensekből. Erre a DNS alapú molekuláris biológiai tesztek alkalmasak, és ha ezen vírus jelenléte kimutatható, akkor kell sokkal szorosabban kontrollálni a beteget, még negatív citológiai eredmény esetén is. A cobas HPV teszt az egyetlen elsődleges szűrésre javasolt teszt, melyet klinikailag validáltak (ATHENA study), FDA által engedélyezett és CE-IVD minősítéssel rendelkezik. 

Forrás: Medserv Kft és Sejtdiagnosztika Kft.

Mindkét vizsgálati módszer már nálunk is igénybevehető, előzetes időpont egyeztetés alapján.