Inkontinencia – vizelettartási zavarok

Cseppet sem lehetetlen a megoldás! 

Élettani körülmények között vizeletürítés kapcsán rendszeres időközönként akaratlagosan teljesen ki tudjuk üríteni a húgyhólyagot. Ezt a folyamatot bonyolult szabályozó mechanizmus irányítja, így nem ritkák a különböző zavarok, amelyek rendkívül kellemetlenek lehetnek, megkeserítve a mindennapos életet.

Az akaratunktól független vizeletürítést nevezzük inkontinenciának.

A vizeletinkontinencia felosztása

– “Stressz” vagy terheléses inkontinencia (fizikai terhelés hatására, csökkent záróizom-működés következményeként csepeg el a vizelet)

– “Urge” vagy késztetéses inkontinencia (erős, nem elnyomható vizelési ingerhez társuló vizeletvesztés, fizikai aktivitás, hasi nyomásfokozódás nélkül, jó záróizom-funkció mellett) 

– Kevert inkontinencia (a stressz és a késztetéses panaszok együttes jelentkezése) 

– Reflex inkontinencia (neurogén betegség, állapot következtében, inger nélkül bekövetkező akaratlan vizeletvesztés, melyet a húgyhólyagban keletkező akaratlan detrusor – a húgyhólyag elülső és hátsó felszínén elterülő külső hosszanti izom – kontrakciók váltanak ki) 

– Túlfolyásos inkontinencia (az előbbi formákkal szemben telt hólyag mellett jelentkező vizeletcsepegés, mely alsó húgyúti obstructio – szükület – következtében túltelődött húgyhólyag miatt alakul ki).

Nőknél sokkal gyakrabban fordul elő ez a tünet, mint férfiaknál. Mint említettük a vizeletvesztés igen bonyolult rendszer, ezért a panaszok és tünetek hátterében különböző kórokok állhatnak: a húgyhólyag záróizmának gyengesége, a hólyag falában lévő izomzat fokozott aktivitása, gyógyszerek, fejlődési rendellenességek, sebészeti beavatkozások stb.

A betegség eredetének tisztázásában sokat segít a beteg panaszainak meghallgatása, betegségeinek és gyógyszereinek ismerete, fizikális vizsgálat és végezetül laboratóriumi és műszeres vizsgálatok. Ezeket a vizsgálatokat részben Nőgyógyász, részben Urológus végzi, az eredményes kezelés érdekében sok esetben Neurológus vagy Gyógytornász bevonása is indokolt.

Amennyiben tisztázódott betegség eredete, módunkban áll választani a lehetséges kezelési módok közül. Ez lehet a medencefenék izmainak tréningje (intim torna), gyógyszeres kezelés, pesszáriumok, gyűrűk használata, valamint műtéti megoldás. 
műtéti kezelés palettája az utóbbi években kiszélesedett, így jelenleg több hatékony sebészi kezelési módszer áll rendelkezésünkre. 

Az egyik legújabb és leghatékonyabb sebészeti eljárás az un. TOT szalag vagy cystocele háló beültetése, amely eljárást a minket megkereső Pácienseknél, kórházi körülmények között készséggel elvégezzük.

A vizelettartási panaszok kezelésében nem elhanyagolható a gyógyszeres kezelés szerepe sem, egyrészt a hormonhiány miatt sorvadt nyálkahártya ápolására, másrészt a túl aktív hólyagizomzat lazítására. Akár napi egyszeri gyógyszerbevitellel is eredményesen kezelhető az un. késztetéses inkontinencia típus.

Nagyon gyakori jelenség, hogy a vizeletvesztés oka összetett: egyrészt a hólyagnyak túlzott lazasága, másrészt a hólyagot kiürítő izomzat fokozott ingerlékenységei egyszerre áll a tünet hátterében. Ilyenkor a műtéten kívül tartós gyógyszeres kezelés is indokolt.

Összefoglalva, az inkontinencia nem szégyen vagy sorscsapás, amivel együtt kell élni, hanem betegség, aminek kezelésében mind több eredményt tudunk felmutatni. Panaszok esetén keresse fel bátran rendelésünket, segítségére leszünk a panaszok eredetének tisztázásában és a legoptimálisabb kezelési mód kiválasztásában!

ÁLTALÁNOS MEGFONTOLÁSOK: (olyan tanácsok, amelyekkel a vizelettartási zavarok kialakulása megelőzhető, illetve meglévő panaszok esetén, az alkalmazott kezelés mellett alkalmazásuk jótékony hatással bír)

– Testsúlycsökkenés

– Nehéz fizikai aktivitás kerülése

– Tartós köhögéssel járó betegségek gyógyítása

– Szülések utáni megelőző jellegű intim torna

– Húgycső zárási nyomását csökkentő gyógyszerek elhagyása

– Folyadékfogyasztási szokások megváltoztatása

Igényes körülmények között, a legkorszerűbb berendezésekkel, 
és a legmagasabb színvonalú szolgáltatásokkal várjuk rendelőnkben.
Kérjen időpontot konzultációra, vizsgálatra!