Ultrahang

Szülészeti ultrahang vizsgálatok

Rendelőnkben világszínvonalú magzati ultrahang-szűrővizsgálatokra van lehetőség. A magas színvonalat a kiemelkedő technikai feltételek mellett a folyamatos hazai és nemzetközi továbbképzés, az új vizsgálómódszerek elsajátítása és alkalmazása, a vizsgálatok folyamatos auditja biztosítja. 

Az ultrahang-szűrővizsgálat során a várandóság mindhárom harmadában kromoszóma-rendellenességek szűrése mellett a magzat és mellékrészei teljes anatómiai szűrését, valamint a méhnyak ultrahangvizsgálatát is elvégezzük:

I. harmad: FMF (Fetal Medicine Foundation) és a MSZNUT (Magyar Szülészeti és Nőgyógyászati Ultrahangtársaság) ajánlása alapján történő magzati kromoszóma-rendellenességszűrés (nyaki redő – NT, orrcsont – NB, ductus venosus áramlás mellett arcszög, csípőszög, háromhegyű vitorlás szívbillentyű áramlás vizsgálata), részletes anatómiai szűrés (koponya, mellkas-has, végtagok, magzatvíz, magzati mellékrészek, stb), méhnyak ultrahangvizsgálat.  A vizsgálatokhoz 2-3-4 dimenziós vizsgálati technikát alkalmazunk.

II. harmad: a MSZNUT, FMF és a nemzetközi irodalom által ajánlott, világszerte elfogadott kritériumok alapján történő magzati kromoszóma-rendellenességekre utaló markerek szűrése, részletes anatómiai szűrés a legkorszerűbb ultrahang szoftverek segítségével, 2-3-4 dimenziós vizsgálati technika alkalmazásával; méhnyak ultrahangvizsgálat.

III. harmad: magzati kromoszóma-rendellenességekre utaló eltérések, késői megnyilvánulású jelek szűrése, a magzat és mellékrészeinek részletes anatómia szűrése, a magzat megfelelő fejlődésének vizsgálata, magzatvíz mennyisségének és a keringési viszonyok megítélése, méhnyak ultrahangvizsgálat. A vizsgálatokhoz 2-3-4 dimenziós vizsgálati technikát alkalmazunk.

A vizsgálatról képeket készítünk, de igény szerint DVD-re rögzítjük, illetve a képeket CD-re írjuk. Részletekről érdeklődjön Rendelőnk elérhetőségein.

Nőgyógyászati ultrahang vizsgálatok

A nőgyógyászati eltérések vizsgálatának legegyszerűbb és alapvető vizsgálati módja a nőgyógyászati ultrahangvizsgálat. A nőgyógyászatban alkalmazható ultrahangvizsgálat lehetőségei igen széles körűek:

A méh falának és a méh üregének megítélése (myomás elváltozások, azok elhelyezkedése, kockázata; méhűri polypusok felismerése, méh fejlődési rendellenességek felismerése, meddőségi kivizsgálás, stb.).

A petefészkek rendellenességeinek vizsgálata (cystak – petefészek tömlők, endometriosis, stb.)

Medencefenéki ultrahangvizsgálat (vizelettartási panaszok kivizsgálása, a kezelés megtervezése, nyomon követése).

Meddőségi kivizsgálás keretében a méhűr vizsgálata és a petevezetékek átjárhatóságának vizsgálata.

A vizsgálatokat 2-3-4 dimenziós technika, hasi és hüvelyi ultrahangvizsgálati technika alkalmazásával végezzük.

Az ultrahangvizsgálatokról általában

A szülészeti-nőgyógyászati ultrahangvizsgálat napjainkban az egyik leggyakrabban használt vizsgálóeljárás, amely a várandós nők gondozásában és a nőgyógyászati kórképek kivizsgálásában és kezelésében kulcsfontosságú szerepet játszik. 

Ahhoz, hogy valaki felelősséggel véleményt tudjon mondani egy ultrahangvizsgálatról, ultrahangképről, magas szintű elméleti tudásra, és megfelelő gyakorlatra van szükség. A Magyar Szülészeti és Nőgyógyászati Ultrahang Társaság A, B és C (legmagasabb szintű) típusú jogosítványt adhat a szűrővizsgálatokat végző orvosoknak – ez meghatározza azt is, milyen szintű vizsgálatoknál mondhat véleményt az illető. A terhesség 16-18. hetében javasolt vizsgálatról például legalább B típusú jogosítvány birtokosa adhat megalapozott véleményt. Az ultrahangvizsgálatok bizonyos fajtáit megfelelő jártasággal bíró szakasszisztensek is végezhetik.

Fontos kiemelni, hogy az ultrahangvizsgálatnak vannak objektív és szubjektív korlátai, ezért még a legmodernebb ultrahang-készülékekkel vizsgálva, a legjobban képzett szakemberek által, a leggondosabban végzett vizsgálatok mellett sem lehet 100 %-ban kiszűrni az összes fejlődési rendellenességet. Ezt a tényt a nemzetközi többközpontú vizsgálatok is igazolták.

Jelen ismereteink szerint az ultrahang vizsgálatnak nincs semmilyen hátrányos biológiai hatása, nem okoz magzati ártalmat.

AZ ULTRAHANGVIZSGÁLATOK FAJTÁI 

Az alapján, hogy mit kívánunk vizsgálni az ultrahangvizsgálat során és mi a célunk az elvégzett ultrahangvizsgálattal meg kell különböztetnünk szűrő- és diagnosztikus vizsgálatokat. Abból a szempontból, hogy hogyan vizsgálunk meg kell különböztetni a hüvelyi- és hasi ultrahangvizsgálatot.

Szűrő ultrahangvizsgálat
 
Definíció alapján szűrővizsgálat alatt a panasz- és tünetmentes páciensek meghatározott elvek szerint, válogatás nélküli vizsgálatát, jelen esetben ultrahangvizsgálatát értjük. A szűrővizsgálat célja a normálistól eltérő, kóros állapotok kiszűrése. 

Diagnosztikus ultrahangvizsgálat
 
Diagnosztikus vizsgálatot, jelenesetben ultrahangvizsgálatot akkor végzünk, ha terhelő kórelőzmény, tünetek és panaszok, kóros laboratóriumi vagy fizikális vizsgálati eredmények, valamint az ultrahang-szűrővizsgálatok során gyanúsnak vagy kórosnak ítélt eset áll fenn. Célja az esetleges kóros állapot kizárása vagy igazolása, jellegének pontos meghatározása. A kiszűrt és diagnosztizált eseteket a megfelelő szintű és az ellátás szempontjából megfelelő felkészültséggel rendelkező intézetbe indokolt irányítani. 

Fontos kiemelni, hogy semmi esetre sem szabad az ultrahangvizsgálatokat túlértékelni, hiszen ennek a vizsgálatnak is megvannak a maga korlátai (akusztikus ablak, akusztikus torzítás, visszaverődés,  a vizsgáló személy tapasztalata stb.).

Hüvelyi (transvaginalis) ultrahangvizsgálat
A hüvelyi vizsgálófejjel alkalmazható magasabb ultrahang frekvencia és a vizsgálandó szervek közelsége miatt részletgazdagabb képet nyerünk a kismedencei szervekről. (A kismedencei szerveket hason keresztül is lehet ultrahanggal vizsgálni, azonban az ilyen módon végzett vizsgálat során számos tényező nehezíti a képalkotást.)

A hüvelyi ultrahangvizsgálatra a következő esetekben lehet szükség:
– nőgyógyászati tapintási vizsgálat során talált eltérés, 
– várandóság igazolása, 
– kismedencei fájdalom, 
– vérzészavarok,
– meddőségi panaszok, 
– nőgyógyászati szűrővizsgálat során

A vizsgálat menete

A vizsgálatot üres húgyhólyag mellett, háton fekvő helyzetben végezzük. Az ujjszerűen kiképzett vizsgálófejre ultrahang-géllel kitöltött egyszer használatos védőgumit húzunk, majd a vizsgálófejet óvatosan a hüvelybe vezetjük. A vizsgálat általában néhány percig tart, megfelelő magyarázat mellett Ön is követheti azt a rendelőben elhelyezett monitoron. A képernyőn megjelenő kép megegyezik a vizsgáló által látottal.  A vizsgálat fájdalommentes.

Hasi (transabdominalis) ultrahang vizsgálat

A nőgyógyászati gyakorlatban, bizonyos esetekben, a kismedencei szerveket hason keresztül is lehet/kell ultrahanggal vizsgálni. A várandóság 11-12. hetét követően azonban az esetek döntő többségében ezt a vizsgálatfajtát használjuk.
Döntően a hasi nőgyógyászati ultrahangvizsgálatok során, de koraterhességben is számos tényező nehezítheti a képalkotást. Elsősorban a hasfal vastagsága (túlsúlyos betegek esetén néha lehetetlen a vizsgálat), a gázos bélkacsok és a vizsgálandó szervek mélysége nehezíti a vizsgálatot.

A vizsgálat menete
 
Hasi ultrahangvizsgálat előtt tanácsos sok folyadékot fogyasztani, és a vizeletet a vizsgálat végéig visszatartani, mert a kismedencei szervek csak telt húgyhólyag mellett ábrázolódnak megfelelően. Az ultrahangvizsgálatot háton vagy oldalfekvő helyzetben végezzük, a hasfalra speciális, a bőrt nem ingerlő, vízzel lemosható kontakt gélt helyezünk. (a gél az ultrahang vizsgáló feje és a hasfal közötti levegőrétegeket hivatott kiiktatni,  ezzel biztosítva a ultrahang számára az átjárhatóságot). A vizsgálat általában néhány percig tart, megfelelő magyarázat mellett Ön is követheti azt a rendelőben elhelyezett monitoron. A képernyőn megjelenő kép megegyezik a vizsgáló által látottal. 
A vizsgálat fájdalommentes.  

ULTRAHANGVIZSGÁLATOK A VÁRANDÓSÁG SORÁN

Az ultrahangvizsgálatok szülészeti-nőgyógyászati gyakorlatba történő bevezetése óta a technika robbanásszerű fejlődésen ment keresztül, ennek köszönhetően a vizsgálatot végző szakemberek az esetek többségében képesek idejekorán kiszűrni a kóros eltéréseket, illetve az arra utaló „finom” jeleket. Hangsúlyozni kell azonban, hogy nincs olyan rendellenesség, amelyre azt lehet mondani, hogy ultrahangvizsgálattal 100 százalékosan kimutatható a terhesség idején.

Sokan tartanak attól, hogy az ultrahang ártalmas, mert például felforralhatja a magzatvizet. A szülészeti-nőgyógyászati vizsgálatoknál teljesen más frekvenciát használnak az ultrahangkészülékkel, mint például egy vesekőzúzásnál. Az ultrahangszűrés teljesen ártalmatlan az anyára és a babára nézve. 

A várandóság alatt a következő ultrahangvizsgálatok elvégzését javasoljuk:

“Nulladik” ultrahang-szűrővizsgálat
Valójában a legelső ultrahang-vizsgálat, amely a terhesség megállapítására szolgál. Csupán abban az esetben lehetünk biztosak, hogy valóban várandósak vagyunk, ha az elvégzett ultrahangvizsgálat azt igazolja. 

Általában az utolsó menstruáció első napjától számított 5 hetes terhesség már észlelhető az ultrahangvizsgálat során. Ekkor a méh üregén belül petezsák(ok) látható, majd az 5. hét végére láthatóvá válik a szikhólyag és az embriócsomó. Szívműködést a 6. hét elejétől lehet kimutatni. Ezt az ultrahangvizsgálatot általában hüvelyi vizsgálófejjel végezzük.

I. ultrahang-szűrővizsgálat
A szűrővizsgálat célja a fejlődési, kromoszóma-rendellenességre gyanús jelek, kóros állapotok felismerése, a pontos terhességi kor meghatározása. Ilyenkor mérjük a nyaki redő vastagságát, illetve módunkban áll vizsgálni egyéb fontos ultrahang-markereket is (Ductus venosus áramlás, orrcsont, csípőszög, stb.) 
A vizsgálat javasolt időpontja 11-13. hét. 
Ezt az ultrahangvizsgálatot hüvelyi vagy hasi vizsgálófejjel végezzük. 

II. ultrahang-szűrővizsgálat
Ez a vizsgálat az ún. “genetikai ultrahangvizsgálatnak”. A szűrővizsgálat célja a fejlődési, kromoszóma-rendellenességre gyanús jelek, kóros állapotok, kóros lepénytapadás felismerése, a pontos terhességi kor meghatározása. Ebben a korban, ideális esetben már megállapítható a magzat neme. 
A vizsgálat javasolt időpontja 18-19. hét. 
Ezt az ultrahangvizsgálatot hasi vizsgálófejjel végezzük.

III. ultrahang-szűrővizsgálat
A szűrővizsgálat célja a magzat méreteinek, fejlődési ütemének, helyzetének, a méhlepény érettségének és a magzatvíz mennyiségének a vizsgálata, valamint a későn megnyilvánuló fejlődési rendellenességek szűrése. 
A vizsgálat javasolt időpontja 28-31. hét. 
Ezt az ultrahangvizsgálatot hasi vizsgálófejjel végezzük.

IV. ultrahang-szűrővizsgálat
A szűrővizsgálat célja a magzat méreteinek (becsült súly), elhelyezkedésének, a magzatvíz mennyiségének, valamint a méhlepény állapotának és elhelyezkedésének, esetleg az előző császármetszés hegvastagságának vizsgálata.
A vizsgálat javasolt időpontja 36-38. hét. 
Ezt az ultrahangvizsgálatot hasi vizsgálófejjel végezzük.

Egyéb ultrahangvizsgálatok

A terhesség során valamennyi szűrővizsgálaton túl a panaszok, a klinikai tünetek, az egyéb terhességi vizsgálatok alapján indokolt, valamint a szűrővizsgálatok során kiemelt esetek további ultrahangvizsgálata javasolt. 

Ilyen speciális vizsgálat például a Down-kór szűrése.

Másik speciális ultrahangvizsgálat a magzati szív ultrahangvizsgálat és a terhességi keringés-vizsgálat (flowmetria*).

A magzati szív ultrahangvizsgálata során speciálisan képzett szakember csak a magzati szív vizsgálatát végzi el. 

*Flowmetria: egy adott magzati érszakaszon a véráramlás vizsgálata ultrahang segítségével (ún. Doppler készülékkel). A magzati érszakasz áramlásának sebességét regisztráljuk, értékeljük. Olyan esetekben javasolt, mikor felmerül a lepény elégtelen működésének gyanúja, pl. a magzat mérete jelentősen elmarad attól, amit a terhesség kora alapján várnánk. A lepénykeringés rosszabbodása esetén a magzati vérkeringés jellegzetesen megváltozik. 

3-4/D technika

A technika fejlődésével a hagyományos, kétdimenziós (2D) képalkotás mellett megjelent a háromdimenziós (3D), illetve négydimenziós (4D) ultrahang is.

A különbség, hogy míg a 2D vizsgálatok metszeti képeket mutatnak, a vizsgálófej mozgatása során különböző síkokat ábrázolva, addig a 3D ultrahangtechnika esetében síkok sorozatát dolgozza fel a készülék, és ebből alkot egy háromdimenziós térben elhelyezett képet. A 3D ultrahangkészüléknek a test felszíne (pl. a magzat arca) úgy jelenik meg, mintha egy fényforrás világítaná meg, és inkább fényképre hasonlít. 

A négydimenziós ultrahang (valós idejű 3D) pedig azt jelenti, hogy mindezt mozgásban láthatjuk.

Tapasztalataink szerint a leendő szülők leginkább két részletre kíváncsiak: a magzat nemére és arcának látványára. A magzat nemének biztos meghatározása a várandósság 15. hététől lehetséges. A legalkalmasabb időszak a várandósság 24. és 32. hete közé esik. Ilyenkor a legmegfelelőbb a magzatvíz mennyisége, a magzat méretei és szöveteinek ultrahangos “keménysége”.

A vizsgálatról képeket készítünk, de igény szerint DVD-re rögzítjük, illetve a képeket CD-re írjuk. Részletekről érdeklődjön Rendelőnk elérhetőségein.