Első nőgyógyászati vizsgálat – fiataloknak

Biztosan aggódva gondolsz életed első, vagy akár soron következő nőgyógyászati vizsgálatára. Sokat kell várakozni, az orvos nem lesz elég kedves, nem mered majd elmondani panaszaidat, fájdalmas lesz a vizsgálat. Hidd el ezek a félelmek legtöbbször alaptalanok! 

Az időben elvégzett nőgyógyászati vizsgálat sok további kellemetlenséget előzhet meg. A megfelelően korán elkezdett kezelés eredményezhet sikeres gyógyulást, s a vizsgálat olyan elváltozást is felfedhet, ami csak a későbbiekben okozna problémát. Mindenképpen szükséged van nőgyógyászati vizsgálatra, ha már volt szexuális kapcsolatod, vagy bármilyen nemi szervet érintő panaszod van. Az ellenőrző vizsgálatot panaszmentes esetben évente javasoljuk megismételni.

Segíthet félelmeid leküzdésében, ha előtte beszélgetsz édesanyáddal, vagy olyan női ismerősöddel, aki járt már nőgyógyásznál. Kérdéseidet célszerű már otthon egy papírra feljegyezni, így biztosan nem felejted el őket.

Évenkénti ellenőrző vizsgálaton legcélszerűbb a menzesz után néhány nappal jelentkezned, természetesen – ha panaszod van, bármikor felkeresheted orvosodat. A szokásos tisztálkodáson kívül speciális teendőd nincs. Ne használj a nemi szervekre semmilyen gyógyszert, krémet, mivel ezek nehezítik a pontos értékelést.

A vizsgálat egy beszélgetéssel kezdődik, ahol beszámolhatsz panaszaidról. Kérdéseket teszünk majd fel Neked: tudni szeretnénk az utolsó menzeszed időpontját, a vérzések rendszerességét, az esetleges társuló tüneteket. Számolj be panaszaidról: jelentkezésük idejéről, jellegükről, az addig alkalmazott kezelésekről, gyógyszerekről. Egy jól vezetett menzesznaptár mellett biztosan nem okoznak gondot a válaszok. Tudni szeretnénk majd szexuális kapcsolatodról, erre bizonyos betegségek kizárása, illetve a fogamzásgátlási tanácsok miatt van szükség. A családodban korábban előfordult megbetegedések ismerete befolyásolhatja a kezelést, meghatározhat egyéb szükséges vizsgálatokat. Minden elhangzott információt bizalmasan kezelünk majd, aggodalomra nincs okod.

A beszélgetést követően kerül sor magára a vizsgálatra.
Ehhez egy fülkében deréktól lefelé le kell majd vetkőznöd. Az alsóneműt és ha nadrágot viselsz, azt le kell venned, szoknyád és cipőd maradhat rajtad, válassz ennek megfelelően öltözéket. Vizsgálathoz egy speciálisan kialakított nőgyógyászati vizsgálóasztalt használunk, ezen kell fekve, térdedet behajlítva elhelyezkedned (kőmetsző helyzet). Az orvos és az asszisztensnő segít a legkényelmesebb helyzetet megtalálnod. Az orvos először megtekinti a külső nemi szerveket, majd egy műanyagból készült, egyszer használatos steril eszköz segítségével a hüvelyt és a méhszájat. Az eszköz bevezetése lehet kissé kellemetlen, de fájdalmat semmiképpen nem érzel majd. Az eszköz alkalmazása szükséges ahhoz, hogy az egyébként összefekvő hüvelyfalak és a folytatásukban lévő méhszáj megtekinthető legyen. Ehhez egy speciális nagyítót (kolposzkóp) használunk, ami közvetlenül a vizsgálóasztal mellett található. Lehetőség nyílik kenetek vételére, illetve a rákszűrés elvégzésére. Ezek a beavatkozások már semmilyen további kellemetlenséggel nem járnak. 

Rákszűrés
 során a kolposzkópos vizsgálat (megtekintés) mellett kenetet veszünk a méhszáj külső és belső felszínéről, amit később a laboratóriumban mikroszkóp alatt értékelnek. A méhnyak rákszűrés jelentősége azért igen nagy, mivel a rákot megelőző állapotok a méhszájon nagy biztonsággal felismerhetők, és időben elvégzett kezeléssel teljes biztonsággal gyógyíthatóak. A műszer eltávolítása után a nőgyógyász hüvelybe vezetett ujjai segítségével áttapintja a kismedencét, tájékozódik a méh és a petefészkek nagyságáról, helyzetéről, gyulladás, terhesség, egyéb elváltozás meglétéről. Az egész vizsgálat csupán néhány percig tart, a rendelőben töltött idő nagyobb részét beszélgetéssel töltjük majd. Ha nem volt még szexuális kapcsolatod, a vizsgálatot ennek megfelelően módosítjuk, sérüléstől nem kell tartanod. Amennyiben semmilyen kóros eltérést nem találunk, úgy a vizsgálat az emlők megtekintésével és áttapintásával lezárul, ha szükségesnek látszik, vagy panaszaid indokolják, kiegészítő vizsgálatokra kerülhet sor. Ez legtöbbször ultrahangvizsgálatot, vagy későbbi vérvételt jelent.

Befejezésül mód nyílik a talált elváltozások megbeszélésére, tanácsadásra, szükség esetén a fogamzásgátló módszer kiválasztására. Bármilyen kérdésed merül fel a vizsgálat kapcsán, azt tedd fel bátran! Nyugodtan érdeklődj bármilyen, akár nőgyógyászathoz nem szorosan kötődő témáról. Igyekszünk majd legjobb tudásunk szerint válaszolni és segíteni.

A nőgyógyászati vizsgálatot panaszmentes esetben is indokolt évente egyszer, orvosod tanácsa alapján esetleg gyakrabban megismételni. Panaszok jelentkezése esetén természetesen soron kívül jelentkezz nőgyógyászodnál!