Hüvelyi folyás, szexuális úton terjedő fertőző betegségek

Napjainkban is a legtöbb nő rendellenes mennyiségű és minőségű hüvelyi váladékozás (hüvelyi folyás) miatt keresi fel a Nőgyógyászati Szakrendelést. 
A hüvelyben élettani körülmények között is termelődik bizonyos mennyiségű váladék, amely a leváló sejtekből, a méhszájban elhelyezkedő nyák egy részéből, a hüvelybemenetbe nyíló mirigyek váladékából áll össze. Ezek alapján teljesen egészében váladékmentes hüvelyről nem lehet beszélni, arra törekedni pedig végkép felesleges!
A hüvelyben számos mikroorganizmus található, amelyek normális körülmények között békés egyensúlyban vannak biztosítva a hüvely normál flóráját. Ezek a mikroorganizmusok közül legfontosabbak a Lactobacillusok (tejsavtermelő pálcika alakú baktériumok), amelyek biztosítják a hüvely normál, savas vegyhatását, valamint szerepet játszanak a hüvelyi fertőzések elleni védekezésben is.

A panaszokkal jelentkező páciensek egy részében csupán a hüvely normál flórája változik meg, bővebb váladékozást, panaszokat okozva. Ezekben az esetekben a panaszok hátterében nem lehet kimutatni olyan mikroorganizmust a hüvelyben, ami egészséges nőknél ne lenne jelen, csupán azok száma, egymáshoz viszonyított aránya változik meg. Ilyen esetekben előtérben áll a hüvely, esetleg a hüvelybemenet gyulladása.

A panaszokkal jelentkező nők nagy részénél a kínzó viszkető érzéssel járó gombás hüvelygyulladás áll (gomba a normál flórában, panaszmentes nők hüvelyében is megtalálható), amely kialakulásában bizonyos hajlamosító tényezők (előzetes antibiotikum kezelés, terhesség, cukorbetegség, az immunrendszer betegségei), egyes esetekben a fogamzásgátló tabletta szedése is szerepet játszik. A heveny (akut) megbetegedés helyileg alkalmazott kezeléssel, szükség esetén szájon át alkalmazott gyógyszerrel, jól gyógyítható. Ennél nagyobb gondot jelent a visszatérő, makacs gombás fertőzés kezelése, amely sok esetben igen nagy kihívást is türelmet igényel. 

A hüvelyi váladékozás másik formája a bakteriális hüvelygyulladás (bakteriális vaginosis). Ennek kialakulásában szintén csak olyan mikroorganizmusok vesznek részt, amelyek egyébként a normál flóra részei, azonban ekkor a már említett békés egyensúly borul fel: a korábban kis számban található baktériumok túlnövik a fontos szerepet játszó Lactobacillusokat. A hüvely vegyhatása lúgos irányba tolódik el, kellemetlen szagú, fehéres, bő hüvelyi váladékozás jelentkezik. Az elvégzett Nőgyógyászati vizsgálat során a z esetek többségében a kórkép könnyen kórismézhető, általában jól kezelhető helyi és szájon át alkalmazható készítményekkel. A gyógyszerek alkalmazása mellett segíthet a hüvelyi pH korrekciója, savas vegyhatású hüvelyöblítőkkel.

A külső és belső nemi szervek egyéb megbetegedéseiben olyan kórokozók okoznak megbetegedést, amelyek egyébként nem részei a normál flórának, s típusosan szexuális kapcsolat során kerülnek át a partnerből, sokszor komoly bajt okozva (szexuális úton terjedő betegségek, STD). 
Ide számos megbetegedés sorolható. Többnél az okozott kórkép nem feltétlenül korlátozódik a nemi szervekre: szexuális úton átvihető például a fertőző májgyulladás (hepatitis) kórokozója, ami elsősorban a májat, illetve az AIDS vírusa, ami az immunrendszer általános gyengítése révén az egész szervezetet érinti.

A leggyakoribb szexuális úton átvihető fertőzésekről elolvashatja részletes tájékoztatónkat a nevére kattintva:

Chlamydia trachomatis
Human Papilloma Vírus (HPV)


vérbaj(lues,szifilisz) okozó baktérium a nyálkahártya apró – sokszor szabad szemmel nem is látható – hámsérülésein keresztül jut be a szervezetbe. Évente 3,5 millió új beteget érint világszerte, a penicillin felfedezése óta jól gyógyítható betegség. A betegségnek több szakasza van: az első szakaszban 2-3 hetes tünetmentesség után egy kemény, fájdalmatlan fekély (ulcus) jelentkezik. A második szakaszban típusos kiütések jelentkeznek, a betegség ilyenkor a legfertőzőbb. Megfelelő kezeléssel a szifilisz jól gyógyítható, és nem jut el a harmadik, valamint az ér-, és idegrendszeri tünetekkel akár a beteg halálát okozó, az eredeti fertőzést 10-20 évvel követő negyedik fázisba.

kankó(gonorrhoea) kórokozója nemcsak a nemi szervek, de a húgycső és a végbél nyálkahártyáját is megtámadja. A fertőzés után néhány nappal jelentkeznek a jellemzően vizelési panaszok. A kezdetei szakasz nőknél sokszor szegényes tünetekkel jár, ha azonban a kórokozó a belső nemi szervekre terjed általában már végleges meddőséget okoz. A korai kezelés mellett fontos a fertőző partner felkutatása és egyidejű ellátása.

trichomonas egysejtű kórokozó, ami kellemetlen, zöldes váladékozást okoz. Mikroszkóp alatt a hüvelyváladékban jól láthatóak a jellegzetes alakú, gyorsan mozgó kórokozók. A közhiedelemmel ellentétben nemcsak a külvilágból eredő (uszoda, WC), hanem belső fertőzés is gyakran vezet a betegséghez. Gyógyszeres kezelésre a panaszok néhány nap alatt elmúlnak, de az újrafertőződés megelőzésére itt is fontos a partner egyidejű kezelése.

genitalis (nemi szervi) herpesz vírus által okozott kórkép a nemi szervek területén fájdalmas, apró hólyagos elváltozást okoz. Jelenleg sem áll rendelkezésre igazán hatásos gyógyszeres kezelésl, a vírusok a sejtekbe jutva, ott megtelepedve makacs, akár éveken keresztül kiújuló megbetegedést okoznak. Fontos, hogy az ajkakon jelentkező herpeszt egy azonos csoportba tartozó, de másik vírus okozza, így a két elváltozás egymástól független (az ajakherpesz is rendszeresen kiújulhat, sokszor éppen a menstruációk alatt).

Bár az információk és az odafigyelés hasznosságát nem vitatjuk, fontos tudni: Magyarországon néhány száz HIV fertőzött él, míg a Chlamdyia fertőzés a szexuálisan aktív tizenévesek között akár 30%-os is lehet! 

HIV fertőzés az egyik legrettegetettebb nemi betegség. Elkerülésére a javasolt óvintézkedéseket megtenni érdemes, bár még nálunk a leggyakoribb az előfordulása a homoszexuális férfiak és az intravénás drogokat használók között van. Többnyire a fertőzés szexuális együttlét, fertőzött vér útján terjed. A frissen szerzett HIV vírus három hónap után mutatható ki a vérből. A kezdeti tünetek jellegtelenek: fogyás, éjszakai izzadás, nyirokcsomók duzzanata. Ezek elmúltával akár évekig is panaszmenetes lehet a fertőzött, miközben az AIDS kialakul és a szervezet védekezőképességének csökkenésével tüneteket okoz. A HIV vírus megszerzése után az immunhiányos állapot kialakulásáig tíz év körüli idő telik el, ami további fertőzések létrehozására kiválóan alkalmas.(Miként az első három hónap is.)

Sokan jogosan felteszik a kérdést: 
Hogyan is védekezhetünk a szexuális úton átvihető fertőzések ellen?

Lehetőség szerint kerülje a gyakori partnerváltást, az új, ismeretlen, alkalmi szexuális partnert! Ha mégis ilyen kapcsolata adódik, mindig használjanak gumióvszert! Bármilyen szokatlan tünet esetén forduljon nőgyógyászához!

Amennyiben mégis kialakul a szexuális úton terjedő fertőzés, a kezelést mielőbb el kell kezdeni: a késlekedés súlyos kórképek kialakulásához, meddőséghez vezethet.

Az alábbi tünetek jelentkezése estén haladéktalanul keresse fel a Nőgyógyászati Szakrendelést:

  • Szokatlan mennyiségű, esetleg színű vagy szagú, hüvelyváladék
  • A hüvelybemenet környékén jelentkező kiütések, szemölcsök esetén
  • Égő, kellemetlen érzéssel járó vizelés
  • Szexuális együttlét során jelentkező fájdalom 
  • Duzzanat a nemi szervek, vagy a lágyéki nyirokcsomók környékén