Intrauterin (méhen belüli) fogamzásgátlás

A méhen belüli fogamzásgátló eszköz egy kis, T-alakú műanyag eszköz.  A T-alak a méh formájának felel meg. A T-alak alsó részéhez két finom fonal csatlakozik.

Nézzen meg egy rövid kisfilmet minderről a képre kattintva:

Hogyan akadályozza meg a teherbeesést?
Több, egyidejű hatás segítségével képes megakadályozni a terhességet: 

  • Csökkenti a méh belső rétegének havonta történő kifejlődését, így a réteg nem lesz elég vastag ahhoz, hogy a pete beágyazódhasson a méh falába.
  • A méhnyakban termelődő nyákot vastagabbá teszi, így a spermium nem képes behatolni a méhbe, hogy megtermékenyítse a petesejtet.
  • Gátolja a spermium mozgásképességét a méhben és a petevezetékben.

Hogyan jutnak a hormonok a méhbe?
A méhen belüli hormonális fogamzásgátló eszközből egyenletesen hormon szabadul fel a méhben. A felszabaduló hormonok mennyiségét a henger speciális borítása szabályozza.

Mennyire megbízható?
A méhen belüli hormonális fogamzásgátló eszköz nagyon megbízható fogamzásgátlási módszernek számít. A vizsgálatok (klinikai kísérletek) eremédnye alapján egy év alatt 1.000, ezt a fogamzásgátlási módot használó nőre körülbelül 2 terhesség jut. Ez már megközelíti a sterilizálás hatásfokát. A terhesség elleni védelem a felhelyezés után azonnal kialakul.

Minden nő használhatja?

A méhen belüli hormonális fogamzásgátló eszköz felhelyezéséhez legalább egy szülésen már túl kell lenni. A már szült nők többsége használhatja ezt a módszert, de ahogy minden fogamzásgátló módszer, ez sem felel meg mindenkinek. Ezt kezelőorvosával kell megbeszélnie. A korlátozott tapasztalatok miatt nem ajánlott elsővonalbeli fogamzásgátló módszerként a szoptatás alatt.

Mennyi ideig használható?

A méh üregébe felhelyezett rendszer 5 éven keresztül hatékony. Öt év után el kell távolítani, de amennyiben óhajtja, ezzel egyidejűleg új méhen belüli hormonális fogamzásgátló eszköz helyezhető fel.

És ha gyermeket szeretnék?

Eltávolítása után a méhen belüli hormonális fogamzásgátló eszköz nem zavarja a normál fogamzást. Az eltávolítást követő első menstruációs ciklus alkalmával már terhes lehet.

Hogyan történik a felhelyezés?

A méhen belüli hormonális fogamzásgátló eszközt csak orvos helyezheti fel. A felhelyezés az alábbi lépésekből áll: 

  • Kezelőorvosa elsőként nőgyógyászati vizsgálatot végez, hogy a méh helyzetét megállapítsa.
  • Megtisztítja a hüvelyét és a méhnyakat.
  • Egy vékony, hajlékony csövet vezet a hüvelybe, majd a méhbe, amely tartalmazza a rendszert (ez kellemetlen lehet, de nem szabad, hogy fájjon).
  • Meggyőződik róla, hogy az eszköz a helyén van.
  • Eltávolítja a műanyag csövet, az eszköz pedig a méhben marad.
  • Elvágja a rendszer fonalait.

Fájni fog?
A legtöbb nő a felhelyezés során csak enyhe kellemetlenséget érez. Aki igényli, kérheti orvosától helyi érzéstelenítő vagy fájdalomcsillapító használatát. Utána még előfordulhat egy menstruációs görcshöz hasonló érzés. Ez általában néhány óra múlva megszűnik.
Amennyiben komoly fájdalma van, vagy 3 hétnél tovább tart a fájdalom, fel kell keresnie kezelőorvosát.

Milyen időpont alkalmas a felhelyezésre?

A méhen belüli hormonális fogamzásgátló eszközt vagy a havi vérzés alatt kell felhelyezni, vagy a menstruáció kezdetétől számított 7 napon belül. Amennyiben Ön már korábban is ezt az eszközt használta, és eljött a lecserélés ideje, nem kell megvárnia a menstruáció kezdetét. Szülést követően 6 héttel a méhen belüli hormonális fogamzásgátló eszköz már felhelyezhető.

Mennyi ideig tart a felhelyezés?

A felhelyezés – az előkészületekkel együtt – általában nem tart tovább 5 percnél.

Mennyi ideig kell várni a közösüléssel a felhelyezést követően?

Hogy teste megnyugodhasson, tanácsos 24 órát várni a méhen belüli hormonális fogamzásgátló eszköz felhelyezését követően az első együttléttel. A felhelyezést követően a méhen belüli rendszer a teherbeesést meggátolja.

Mi van, ha meggondolom magam?

Ha Ön úgy gondolja, kezelőorvosa bármikor eltávolíthatja az eszközt. Az eltávolítás igen egyszerű. Ha nem kíván teherbe esni, a méhen belüli hormonális fogamzásgátló eszköz eltávolítását megelőző héttől már gondoskodnia kell más fogamzásgátlásról, mert az ekkor történő együttlétből már terhes maradhat.

Teherbe eshetek-e a használata alatt?

Teherbeesés nagyon ritkán fordul elő a rendszer használata mellett. Egyre kell ügyelni, ha a méhen belüli hormonális fogamzásgátló eszköz elhagyja a helyét (lásd a következő bekezdésekben) Ön már többé nem védett, ezért a fogamzásgátlás egyéb formáját kell addig alkalmaznia, amíg fel nem keresi kezelőorvosát.

Mi történik, ha az eszköz magától kilökődik?

Csak igen ritkán fordulhat elő, hogy a menstruáció alatt az eszköz észrevétlenül kicsúszik a hüvelybe. Ha az eszköz teljesen vagy részlegesen kilökődik, nem véd a teherbeesés ellen. A menstruációs vér mennyiségének növekedése a kilökődés jele lehet. Forduljon orvosához, ha bármilyen változást tapasztal a megszokott vérzésekhez képest (lásd: befolyásolja-e a méhen belüli hormonális fogamzásgátló eszköz a menstruációs ciklusomat?).

Miből tudja, hogy az eszköz a helyén van?

Ön saját maga ellenőrizheti, hogy a fonalak a helyükön vannak-e. Havonta egyszer, például a menstruáció befejezése után finoman vezesse be az ujját a hüvelybe, és tapintsa meg a fonalakat a hüvely végén a méh nyílásának közelében (méhnyak). Ne húzza meg a fonalakat, mert véletlenül kiránthatja az eszközt. Ha nem érzi a fonalakat, vagy ellenkezőleg, tapintani tudja a rendszer műanyag alsó szélét, keresse fel a kezelőorvosát. Ha Ön érzi az eszközt, vagy partnerével fájdalmat tapasztalnak, az együttlétet kerülni kell és ellenőriztesse orvosával, hogy az eszköz a helyén van-e?

Zavarja-e az eszköz az együttlétet?

Rendszerint sem Ön, sem partnere egyáltalán nem érezheti az eszközt együttlét közben. Ha partnere érzi az eszközhöz rögzülő két fonalat, forduljon kezelőorvosához, aki megigazítja a fonalakat.

Befolyásolja-e a méhen belüli hormonális fogamzásgátló eszköz a menstruációs ciklust?

Az eszköz megváltoztatja a havi ciklust. Számos nőnél a felhelyezést követő 3-6 hónapban gyakran fordul elő pecsételő vérzés (kis mennyiségű vérzés) a menstruáción kívül. Az első hónapokra jellemző, hogy a pecsételő vérzéses napok száma átlagosan 9, az esetek 20%-ában a menstruáció több mint 8 napig tart, azonban a harmadik hónap után a nők mintegy csak 3%-ában van még elhúzódó vérzés. A menstruációs ciklus az esetek 80%-ában rövidebbé válik, kezdetben előfordulhatnak súlyosabb ciklusok, később ezek az eredetinél is enyhébbé válnak. A vérzéses napok száma és a vérzés mennyisége hónapról hónapra csökken, az esetek 15-20%-ában átlagosan a nyolcadik hónapra a vérzés teljesen el is marad. Ha a méhen belüli rendszert eltávolítják, a menstruáció ismét normalizálódik.

Használhat-e tampont?

Tampon helyett inkább az intimbetétek alkalmazása ajánlott. Ha mégis tampont használ, óvatosan cserélje, nehogy meghúzza az eszköz rögzítőszálait.

Rendellenes-e, ha megszűnik a havi vérzés?

Egyáltalán nem. Ha a méhen belüli hormonális fogamzásgátló eszköz alkalmazása mellett nem menstruál, az a hormon méhnyálkahártyára gyakorolt hatásának következménye. Ez nem jelenti azt, hogy Ön elérte a menopauza idejét (klimax), vagy terhes. Hormonszintjei normálisak maradnak. A havi vérzés mennyiségének csökkenése kedvező a női egészség szempontjából.

Honnan tudom, hogy nem vagyok-e terhes?

Még egyetlen terhesség sem fordult elő a méhen belüli hormonális fogamzásgátló eszközt használó nők között, akinek a rendszer hatására megszűnt a menstruációja. Ha előfordul, hogy 6 héten át elmarad a menstruációja, és Önt nyugtalanítja a terhesség lehetősége, elvégeztethet egy terhességi vizsgálatot. Negatív eredmény esetén nem kell újabb vizsgálatot végezni, hacsak nincsenek egyéb terhességi jelek, például hányinger, fáradtság, emlőfeszülés.

Honnan fogom tudni, hogy elértem a változás korát?

A változókor (klimaktérium) kezdetét nemcsak a vérzés rendszertelenné válása jelzi, hanem más, az általános közérzetet zavaró panaszok – hőhullám, hangulatingadozás, fejfájás – megjelenése is. Amennyiben ilyen tünetei jelentkeznének, konzultáljon kezelőorvosával, aki hormonmeghatározással igazolni tudja a változókor kezdetét.

Fogok-e hízni?

A méhen belüli hormonális fogamzásgátló eszköz nem okoz testsúlyváltozást. Vizsgálatok bizonyítják, hogy az eszközt használó nők súlya nem változott a nem védekező nőkhöz képest.

Milyen mellékhatások léphetnek fel?

Mivel a méhen belüli hormonális fogamzásgátló eszköz döntően lokálisan, a méhben hat, a hormonszint a vérben alacsony, ezért a hormonális jellegű mellékhatások – mellfeszülés, fejfájás, bőrproblémák – ritkán fordulnak elő, enyhék és általában átmenetiek.

Milyen egyéb szövődmények lehetnek?

A méhen belüli hormonális fogamzásgátló eszköz nem növeli sem a kismedencei fertőzés, sem pedig a méhen kívüli terhességek kockázatát. A kockázatok és mellékhatások tekintetében kérjük, olvassa el a mellékelt betegtájékoztatót is, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

Szükség van-e az eszköz rendszeres ellenőrzésére?

Az első év során kétszer kell ellenőriztetnie az eszközt: először 6 héttel a felhelyezés után, majd 12 hónappal a felhelyezés után. Az első év után évente egy alkalommal szükséges az eszközt ellenőrizni, kivéve, ha kezelőorvosa másként rendelkezik.

Forrás: HáziPatika.com