Human Papilloma Vírus (HPV) fertőzés

Tőle → rgazdi

A Humán Papilloma Vírus szexuális kapcsolat útján terjedő kórokozó, mely a méhszáj sejtjeiben megtelepedve hosszabb idő alatt különböző elváltozások kialakulásában játszhat szerepet. A HPV tulajdonképpen több, különböző típusú vírus gyűjtőneve: egyesek szemölcsös növedék (condyloma) kialakulásáért felelősek, mások a méhnyak sejtjeinek kóros elváltozását okozzák. Kezdetben megváltoztatják a sejtek alakját, a sejtmag megjelenését, a folyamat fokozatosan súlyosbodva a méhnyak rosszindulatú daganatának kialakulásához vezethet.

A rosszindulatú folyamat kialakulása mai tudásunk szerint éveket vesz igénybe, és még a magas kockázatú törzsek esetén sem vezet a fertőzés feltétlenül rák kialakulásához.

Nőgyógyászati vizsgálat kapcsán a méhszáj speciális nagyítóval (kolposzkóppal) történő megtekintése során észlelhetünk olyan eltéréseket, melyek felvethetik HPV fertőzés gyanúját. A nőgyógyászati rákszűrés másik fontos része az onkocytológiai kenetvétel. A méhszáj felszínéről és a nyakcsatorna belső felszínéről nyert sejteket a cytológus speciális festés után mikroszkóp alatt vizsgálja meg. A sejtek megjelenése alapján megerősíthető, vagy nagy valószínűséggel kizárható HPV fertőzés jelenléte. Megnyugtató kolposzkópos kép és negatív cytológiai lelet birtokában további teendője biztosan nincs, a szűrést elegendő egy év múlva megismételni. Amennyiben az elvégzett vizsgálatok eredménye első lépésben nem teljesen megnyugtató, további vizsgálatokat, kezeléseket javasolunk. Leggyakrabban a hüvely gyulladásának kezelésére van szükség. A baktériumok vagy gombák által okozott fertőzés gyógyítása után megismételjük a vizsgálatokat. Amennyiben továbbra is felmerül a HPV infekció gyanúja, úgy indokolt a HPV tesztet elvégezni. Ez igazolja, vagy kizárja a vírusok jelenlétét, így segít a további teendők meghatározásában. A HPV kimutatást jelenleg az OEP két gyanús cytológiai lelet birtokában finanszírozza, de térítés ellenében enélkül is elvégeztethető. A teszt nemcsak a vírusfertőzés tényét bizonyítja, de képes a HPV törzs azonosítására is. 

Sajnos a kialakult fertőzés kezelésére nem rendelkezünk hatásos gyógyszerrel, ugyanakkor a szervezet saját immunrendszere jó eséllyel képes elpusztítani a vírusokat. Különösen fiatal, jó immunrendszerű szervezet képes erre, s egy év alatt eliminálja a fertőzést, a páciens HPV negatívvá válik. A folyamat elősegíthető az immunrendszert erősítő készítmények alkalmazásával.

Megelőzhető a HPV fertőzés?

Mivel már meglévő fertőzés esetén nincs lehetőségünk célzott kezelésre, különösen fontos a HPV fertőzés megelőzése. Az óvszer használata ugyan csökkenti a rizikót, azonban nem biztosít teljes védelmet, mivel a vírus nem csak az óvszer által borított tesztrészeken (hímvessző, hüvely), hanem a szeméremtesten, herezacskón is jelen lehet és fertőzhet. Ezért nagyon fontos, az alkalmi kapcsolatokat kerülése.

A HPV fertőzés elleni védőoltást a szexuális élet kezdete előtt tizenéveseknél alkalmazva gyakorlatilag 100%-os biztonsággal megelőzhető a méhszájrák kialakulása. A védőoltásról a megfelelő címszó alatt részletes ismertetőt talál.

Rendelőnkben mind a rákszűrésre, mind a HPV diagnosztika elvégzésére lehetőség van. Természetesen vállaljuk a HPV elleni immunizációt, védőoltást is.