Menopauza

Tőle → rgazdi

A menopauza (meno: hónap, pausis: szünet) szó első hallásra nem fedi igazán annak valódi jelentését. Ugyanis a folyamat, amely a női szervezetben mindenkinél előbb vagy utóbb bekövetkezik, az nem “szünet” hanem a reproduktív ciklus teljes megszűnése.

Nézzen meg egy kisfilmet a menopauzáról a képre kattintva:

Krízis?

A menopauza kifejezést először 1872-ben használták. Ebben az időben a medicina a változás korát egészségügyi krízisnek tekintette, amely számos betegség kialakulásának lehetőségét foglalja magában. Kevesek érték meg az átlagéletkor jóval alacsonyabb szintje miatt. A XX. század közepén a menopauzát már nem betegségek okozójának, hanem magát is betegségnek tartották. Ma már elfogadott, hogy ez a sajátos állapot egy természetes folyamat a nők életében. 

Mérföldkő?

Sok nem nyugati kultúrában a menopauza egy olyan mérföldkő, mely társadalmi rang-növekedéssel jár. Indiában például azok a nők, akik már túljutottak a menopauza időszakán jogosultak enni, inni, beszélgetni a férfiakkal. Etiópiában beléphetnek addig tiltott szent területekre, vagy szerepet vállalhatnak vallási szertartásokon.
A természetes menopauza a petefészkek működésének fokozatos leállásával, a női ciklus szabálytalanná válásával járó folyamat, amelynek során a hormonértékek széles határok közt ingadoznak, majd az ösztrogénhormon termelődése le is áll. Az ösztrogén hiánya kihat az egész szervezetre: a bőrre, a hajra, a kedélyállapotra, az általános közérzetre, a libidóra, a szexuális életre, a csontokra, stb. Van, aki könnyen, panaszmentesen éli át ezt az időszakot, de vannak, akik orvosi segítségre szorulnak, és igénybe veszik a menopauzális hormonterápiát, vagy a gyógynövények erejében bíznak, illetve egyéb alternatív kezeléseket részesítenek előnyben. A menopauza általában a negyvenes években kezdődik és az ötvenes évek végéig megy végbe. A nyugati világban a menopauzális átlagéletkor 51,4 év: erre az időre a nők 50 százaléka eljut ide. 55 éves korukra a nők 90 százalékát eléri a menopauza. A negyven év alatti menopauzát korai-, a hatvan év felettit késői menopauzának hívják. A menopauza manapság csak abban az értelemben tekinthető mérföldkőnek, hogy a gyermekvállalás lehetősége valóban megszűnik, de remélhető, hogy a változás korát egyre kevesebben tekintik nagy változásnak életükben.

Ne hagyjuk el magunkat!

Életmódváltásnak tekinteni a menopauzát sokkal stressz mentesebb, mint elveszett nőiességnek, problémák halmazának.
Ha pozitívan szemléljük a változókort, észre kell, vegyük azt a tényt, hogy számos előnyös oldala is van. Ilyenkor például a nők végre többet foglalkozhatnak magukkal, eljutottak abba a korba, amikor családanyai tisztségük nem jár annyi terheléssel, elfoglaltsággal, felelősséggel. A munkahelyi kapcsolat lazul, vagy a nyugdíjazással meg is szűnik. A gyerekek már általában kirepültek, családot alapítottak. Az együttlét az unokákkal élvezet, rájuk vigyázni maga a visszafiatalodás. Végre jut idő az elmaradt dolgok bepótlására: színházra, mozira, kiállításokra, koncertekre. Lehet járni masszázsra, jógára, meditációra, van idő egy sál megkötésére, kipróbálni új recepteket, vagy beiratkozni tanfolyamokra, nyelviskolába, stb.

Nagymamáink elcsodálkoznának

A régebbi generációk nőtagjai nagyon keveset tudtak erről az időszakról, csak szenvedő alanyai voltak a testükben lezajló élettani folyamatoknak. Talán ennek köszönhetően nem is beszéltek róla. A régi családi fotókon koruknál idősebbnek látszó, hajlott hátú nagymamáink, dédanyáink elcsodálkoznának a velük megegyező korú mai nőkön, akik ha úgy akarják, akár a lányuknak is kinézhetnének. Az őket követő nemzedék felfedezése az is, hogy a hajlott hátat, a töpörödött nénike külsőt nemcsak idős koruknak, hanem csontritkulásuknak “köszönhették”.

A mai nők megtehetik, hogy önmaguk és az orvostudomány segítségével megőrizzék magukat családjuknak, szeretteiknek: szépnek, fiatalnak, vagy szép idősödőnek, a lényeg a belső harmónia, az egészséges életmód és gondolkodás, ami úgyis kisugárzik és meglátszik majd azokon a fotókon, amelyeket unokáik nézegetnek majd.

Forrás: Házipatika

Hölgyeim, ne féljenek tehát az öregedéstől! Természetes egészségvédő készítmények segítségével ragyogó formában maradhatnak. Fedezzék fel, alkossák újra önmagukat. Találják meg igazi, belső értékeiket, tűzzenek ki új célokat. Ha kihasználják és a maguk javára fordítják a változás korát, akkor nagy esélyük van rá, hogy teljes testi és szellemi frissességben érjenek bölcs, idős (nem öreg!) emberekké. Az a nő, aki tudatosan és jövőorientáltan éli meg életének ezt a nehéz, de rendkívül fontos korszakát, bölcs, erős, sőt szép is lesz. Szívesen segítünk mindebben!